Daar sta je dan als ouder lans de lijn met een fluit in je hand in de zaal bij zaalhockey. Het spel schiet razend langs je heen en zodra je denkt een overtreding te zien is het spel alweer 3 situaties verder. Toch fluit je maar, want je hebt iets gezien maar je weet niet meer zeker wat. Direct wordt er geageerd door een aantal spelers, want je hebt het blijkbaar toch niet goed gezien en als klap op de vuurpijl komt de andere scheidsrechter ook nog even verhaal bij je houden.
De bal mag niet hoog, of soms toch wel?
Bovenstaande is vrij gangbaar en komt in Nederland elk weekend meerdere malen voor. Op het veld worden scheidsrechters voor wedstrijden vaak geregeld door een scheidsrechterscommissie waardoor er rekening gehouden kan worden met het niveau. Bij zaalhockey is dat anders. Hier moet je als team zelf 1 scheidsrechter verzorgen, waardoor het vaak op de schouders van ouders terecht komt. En dat is elke week weer een hele worsteling en opgave.
De bal mag in de zaal niet hoog, maar soms toch wel iets (10 cm)? Bij een vrije slag mag de bal niet in een blok (= iemand die zijn stick al op de grond heeft), maar wanneer ben je nu wel een blok of niet? Bij een vrije slag moet je afstand houden, maar als de bal via de balk gaat hoe tel je dan het aantal meters afstand? Waar staan alle spelers bij een strafcorner? En zo zijn er nog veel meer regels die erg lastig zijn.
Ik snap al die lijnen op de vloer in de zaal niet
En dan heb je nog rekening te houden met alles wat er omheen speelt. Wat dacht je van al die lijnen op de grond in een sporthal. Dit zijn lijnen die sportvelden van alle zaalsporten vertegenwoordigen, maar hoe zie je nu precies welke lijnen voor zaalhockey zijn? Heb je eindelijk al die lijnen door, dan hoor je ineens een zoomer. Het is tijd om met de wedstrijd te beginnen, maar één van de teams staat nog niet klaar. Vanwege de strakke planningen in al die sporthallen is er geen ruimte om iets later te starten. Maar wat doe je dan als scheidsrechter aangezien de klok al loopt?
Gelukkig is de speeltijd van zaalhockeywedstrijden kort dus na 2×20 minuten is het alweer voorbij. Helaas speel je altijd 2 wedstrijden tijdens een speelronde dus je moet straks nog een keertje.
Maar hoe los je dit nu op? Als er in het team een ouder zit die het leuk vindt en kan heb je mazzel maar dat is vaak niet het geval. De enige oplossing is dan het volgen van een training en heel goed de spelregels bestuderen. Succes iedereen!