De bal komt er aan, hockeystick er tussen en de bal springt omhoog, zo op het oog van een van de spelertjes in het team van mijn zoontje. Nee hé, niet weer. Vorige week ook al, bij hetzelfde jochie op hetzelfde oog. Meteen zit er een “ei” op en wordt het blauw. Kom maar in de dug-out zitten en snel ijs er op.
Is het weer zo ver?
Ik zie zijn vader langs de lijn staan en loop er heen. Hij kijkt me aan met zo’n blik van “is het weer zo ver”. Gelukkig werkt het ijs goed en wordt het niet echt veel dikker. Blauw wordt het wel, maar het manneke wil graag nog even spelen en dat mag. Met angst en beven kijk ik naar hem, want bij “prikt” met zijn stick zo naar de bal, dat elke bal via zijn eigen stick in zijn gezicht kan springen. Gelukkig gaat het verder goed. Ik ga komende weken wel met hem trainen dat hij zijn stick anders moet vasthouden. Na de wedstrijd krijg ik een appje van een van de ouders vanuit het team van mijn oudste zoon, een foto van een speler met een “ei” op zijn kop. Bal erop….Ook daar dus.
Gelukkig heb ik het zelf nooit gehad, maar in mijn team zit een jongen (veteraan inmiddels) die het ook regelmatig presteerde om een bal zelf op zijn oog te krijgen (via zijn eigen stick). Was het oog eindelijk geheeld, dan liep hij tegen een doelpaal op en dus weer was het oog open en dik. We hebben er om gelachen, want echt handig was het niet.
Een stick is een stuk hout en doet pijn
Komt het veel voor? Ja, en een hockeybal is hard. Heel hard. Sterker nog het staat tegenwoordig op het wedstrijdformulier of er “hoofdletsel” is voorgekomen tijdens de wedstrijd. Wat kunnen we er tegen doen? Ik weet het niet. Hockey is nu eenmaal een sport waarbij een stick (een stuk “hout”) en de bal hard zijn, snel gaan en als ze in contact met een lichaam komen pijn doen.
Helm of ijshockeybescherming?
De bescherming is al veel beter dan vroeger, verplichte bitjes en scheenbeschermers, maar hoe ver gaan we met bescherming? Een helm, minder harde bal, ijshockey bescherming, hockeyschoenen met stalen neuzen, kniebeschermers, etc. Lijkt me niet toch? Laat ik op de training maar eens beginnen met het uitleggen van hoe je de stick anders vast kan houden. En als dat niet lukt, dan kan je altijd nog wegspringen bij een harde bal. Dat werkt bij de veteranen altijd prima.
Kijk voor meer informatie over hoofdletsel bij hockey op: www.knhb.nl